Η αλματώδης άνοδος της τιμής του πετρελαίου θέρμανσης τα τελευταία χρόνια και η επιβολή ειδικού φόρου κατανάλωσης από το 2012, που το εξίσωσε με εκείνο της κίνησης, έφερε σε αδιέξοδο εκατομμύρια ελληνικά νοικοκυριά, που τρία χρόνια τώρα αναζητούν λύση για να μειώσουν τα έξοδα θέρμανσης.
Σε πολλές περιπτώσεις η δαπάνη είναι δυσβάσταχτη, με αποτέλεσμα τα σπίτια να παραμένουν «παγωμένα», ενώ χιλιάδες οικοδομές έχουν καταργήσει την κεντρική θέρμανση, λόγω αδυναμίας συνεννόησης και καταβολής των κοινοχρήστων απ’ όλους τους ενοίκους. Έχετε κι εσείς ερωτήσεις για την φθηνή θέρμανση , την επιλογή της σόμπας πελλετ, την απόδοση της αντλίας θερμότητας , την μετατροπή του λέβητα πετρελαίου σε πελλετ ? Ας δούμε παρακάτω της απαντήσεις αναλυτικά .

Α)Την διάρκεια της νύχτας κλείνουμε όλα τα κουφώματα και τα εξωτερικά παντζούρια του σπιτιού. Έτσι θα μπορούμε να διατηρούμε τη ζέστη περισσότερες ώρες.
Β)Μην αερίσουμε το σπίτι μας της πρωινές ώρες αλλά να περιμένουμε το μεσημέρι που η εξωτερική θερμοκρασία δεν είναι τόσο χαμηλή σε σχέση με τις υπόλοιπες ώρες.
Γ)Δεν σκεπάζουμε τα σώματα του καλοριφέρ με ρούχα και άλλα αντικείμενα. Έτσι θα έχουμε καλύτερη θερμότητα μέσα στο σπίτι μας.
Μια λύση, με ιδιαίτερα χαμηλό κοστολόγιο, προσιτό στα περισσότερα νοικοκυριά ακόμη και την εποχή της κρίσης, η οποία κερδίζει όλο και περισσότερο έδαφος, λόγω της δεδομένης οικονομίας που προσφέρει, είναι η μετατροπή του υπάρχοντα λέβητα πετρελαίου, με την τοποθέτηση καυστήρα πέλλετ. Μια διαδικασία απλή, εφόσον γίνεται από εξειδικευμένο προσωπικό, που εξασφαλίζει απόσβεση του κόστους εγκατάστασης μέσα σε λίγους μόλις μήνες.

Κατά την αγορά των πελλετ, πρέπει να προσέχουμε την συσκευασία να έχει σήμα πιστοποιητικού και προδιαγραφών.
Τα συσσωματώματα ξύλου (πελλετ) με μεγάλη περιεκτικότητα σε φλοιό έχει συνήθως ένα σκούρο χρώμα, ενώ τα σφαιρίδια που παράγονται με αποφλοιωμένη ξυλεία έχει ένα ελαφρύ χρώμα.
Όσον αφορά το χρώμα κατά την κατά τη διάρκεια στεγνώματος το πριονίδι μπορεί να αλλάξει το χρώμα από λευκό σε γκρίζο. Αυτό όμως δεν επηρεάζει την θερμική ενέργεια, την περιεκτικότητα σε τέφρα, και την αντοχή στην τριβή.
Τα πρότυπα πιστοποίησης διαφέρουν από χώρα σε χώρα, ένα παράδειγμα:

Αυστρία – ONORM M 7135.
Γερμανία – DIN 51731 και DIN plus.
Μεγάλη Βρετανία – Η βρετανική BioGen Κώδικα Πρακτικής για τα βιοκαύσιμα (pellets)
StatiUnitid’America – Πρότυπο Κανονισμοί & Πρότυπα σφαιριδίων στις ΗΠΑ: Η ΠΟΣ (Pellet)
Ελβετία – SN 166000
Σουηδία – SS 187 120
Επί του παρόντος, στην Ουκρανία και στη Ρωσία δεν υπάρχουν πρότυπα ποιότητας των pellets. Επίσης, λείπει σε νομοθετικό επίπεδο, οι απαιτήσεις σχετικά με την υποχρεωτική πιστοποίηση των παρόμοιων προϊόντων. Οι παραγωγοί στην Ουκρανία και τη Ρωσία είναι προσανατολισμένη κυρίως στο Γερμανικό πρότυπο DIN plus.
Από 1 Ιανουαρίου 2010 ισχύει στην Ευρώπη, το νέο πρότυπο για την ποιότητα των στερεών των καυσίμων (EN 14961 – 2), η οποία θα πρέπει να επιβεβαιωθεί από το διεθνές πιστοποιητικό EN plus.Κάποια από αυτά τα πρότυπα είναι το ÖNORM M1735 και το DIN plus. Το ÖNORM M1735 της Αυστρίας είναι από τα πιο αυστηρά και περιλαμβάνει ελέγχους τόσο στο προϊόν όσο και στη μονάδα παραγωγής του. Προσοχή στην κατώτερη θερμογόνος δύναμη η οποία πρέπει να είναι μεγαλύτερη από 17MJ/kg. Ας δούμε παρακάτω τον πίνακα με τα Εθνικά πρότυπα ποιότητας .

Η πρώτη απόφαση που θα κληθούμε να πάρουμε κατά την έρευνα αγοράς αφορά στο καύσιμο με το οποίο θα τροφοδοτείται η μελλοντική μας σόμπα. Στο εμπόριο οι ξυλόσομπες ξεκινούν από 70 ευρώ και φτάνουν μέχρι και 700 ευρώ. Για να έχουμε μια ικανοποιητική ζέστη μέσα στο σπίτι μας μια σόμπα ξύλου χρειαζόμαστε περίπου 3 με 4 κιλά ξύλου την ώρα σε ένα δωμάτιο 40 με 50 τετραγωνικά. Το μειονέκτημα που έχουν οι φθηνές ξυλόσομπες είναι ότι δεν έχουν καλή απόδοση και έτσι χάνεται σημαντική θερμότητα από την καμινάδα στο περιβάλλον . Αντιθέτως με μια σόμπα πελλετ έχουμε ωριαία κατανάλωση περίπου 1 με 1,5 κιλό πελλετ και η απόδοση της είναι κατά 40% καλύτερη από την σόμπα ξύλου. Έτσι δεν έχουμε απώλειες θερμότητας από την καμινάδα (που απαιτείται πολύ μικρότερη από της ξυλόσομπας) .
Οι περισσότεροι λέβητες πετρελαίου, αν και προορισμένοι να λειτουργούν με υγρά ή αέρια καύσιμα, μπορούν να λειτουργήσουν με καυστήρα πέλλετ. Μια σωστή μετατροπή μπορεί να εξασφαλίσει στον καταναλωτή οικονομία που αγγίζει τα επίπεδα του 60% σε σχέση με το πετρέλαιο, παρέχοντας του ταυτόχρονα λειτουργικότητα και εργονομία, που είναι απαραίτητα στην καύση στερεού καυσίμου. Ένα σημαντικό πλεονέκτημα μιας τέτοιας μετατροπής, που διατηρεί σε χαμηλά επίπεδα το κόστος εγκατάστασης, είναι ότι κατά την εφαρμογή δεν υπάρχει επέμβαση στο υδραυλικό δίκτυο, το οποίο εξακολουθεί να λειτουργεί όπως με το πετρέλαιο, ούτε στην καμινάδα του λέβητα. Στον αντίποδα, μειονέκτημα της μετατροπής είναι το γεγονός ότι με την καύση του πέλλετ παράγεται στάχτη η οποία συσσωρεύεται στο κάτω μέρος του λέβητα κάτι που πρέπει να αδειάζουμε 2-3 φορές την εβδομάδα. Αυτό συμβαίνει γιατί ο κατασκευαστής του λέβητα πετρελαίου δεν έχει προβλέψει κάποιο έξτρα χώρο για την κατακράτηση της . Το θέμα αυτό μπορείτε να το αντιμετωπίσετε εύκολα αγοράζοντας μια ηλεκτρική σκούπα στάχτης (αξία 39 ευρώ) για να κάνετε τον καθαρισμό υπόθεση 2-3 λεπτών. Κάτι αλληλένδετο με τον βαθμό απόδοσης του λέβητα, το οποίο θα πρέπει να προσέξει ο καταναλωτής, για να αποφύγει προβλήματα και να μην πέσει θύμα παραπλάνησης από επιτήδειους που θέλουν να πουλήσουν αυτό που διαθέτουν, αγνοώντας πολλές φορές τις πραγματικές ανάγκες της εγκατάστασης, είναι η ισχύς του καυστήρα πέλλετ που θα τοποθετήσουν στον λέβητα τους να είναι ανάλογη με την ισχύ του. Είναι πρακτικά αδύνατο ένας λέβητας 40.000 θερμίδων (ή 45 KW) να ικανοποιηθεί με τη χρήση ενός καυστήρα πέλλετ 25 KW για παράδειγμα. Σε κάθε μετατροπή κατασκευάζουμε και μία έξτρα φλάντζα για να μπορείτε ανά πάσα στιγμή ξεβιδώνοντας 4 βίδες να τοποθετήσετε ξανά τον καυστήρα πετρελαίου στον λέβητά σας .

Οι αντλίες θερμότητας είναι ο πιο οικονομικός τρόπος θέρμανσης ?
Το όλο και αυξανόμενο ενδιαφέρον του καταναλωτικού κοινού, το οποίο αναζητά να απαλλαγεί από το δυσβάσταχτο κόστος του πετρελαίου θέρμανσης, για τις αντλίες θερμότητας είναι απόλυτα δικαιολογημένο και με. αποδείξεις!
Σύμφωνα με τη μελέτη του Εθνικού Μετσόβειο Πολυτεχνείου, με τίτλο «Σύγκριση κόστους θέρμανσης από διάφορες τεχνολογίες», οι αντλίες θερμότητας είναι με διαφορά η πλέον συμφέρουσα οικονομικά λύση, που συνδυάζει εξοικονόμηση ενέργειας και οικολογικό τρόπο λειτουργίας, χωρίς να επιβαρύνει κατ’ ελάχιστο το περιβάλλον.
Η μελέτη του Εργαστηρίου Ατμοκινητήρων και Λεβήτων του ΕΜΠ, σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Χημικών Διεργασιών και Ενεργειακών Πόρων του ΕΚΕΤΑ, η οποία δημοσιεύτηκε στις 18 Νοεμβρίου 2013 και βασίστηκε σε τεχνοοικονομικού υπολογισμούς, που συνεκτιμώντας τους δείκτες εκπομπών ανά τύπο καυσίμου και την τεχνολογία καύσης, αναφορικά με τις διαθέσιμες τεχνολογίες θέρμανσης που χρησιμοποιούνται στην ελληνική αγορά, ανέδειξε τις αντλίες θερμότητας ως την πλέον οικονομική πηγή θέρμανσης σε ποσοστό που κυμαίνεται από 54,3 ως 57,5% (ανάλογα την κλιματική ζώνη της χώρας) σε σχέση με τους λέβητες πετρελαίου, οι οποίοι χρησιμοποιήθηκαν ως η συγκριτική σταθερά της μελέτης.
Η αντλία θερμότητας κερδίζει όλο και μεγαλύτερο μερίδιο στην αγορά της θέρμανσης και όχι άδικα, αφού συγκεντρώνει μια σειρά από συγκριτικά πλεονεκτήματα σε λειτουργικότητα και εργονομία, που σε συνδυασμό με τη μέγιστη εξοικονόμηση ενέργειας και χρημάτων που επιτυγχάνουν, την καθιστούν την ιδανική λύση για τα ελληνικά νοικοκυριά.
Οι αντλίες θερμότητας συνδυάζονται αρμονικά με ενδοδαπέδια συστήματα θέρμανσης και fan coil, αξιοποιώντας τη δυνατότητα λειτουργίας τόσο για θέρμανση, όσο και για ψύξη, αλλά και με παραδοσιακά συστήματα, όπως καλοριφέρ, προσφέροντας τα επιθυμητά θερμικά αποτελέσματα για κάθε οικιακό ή επαγγελματικό χώρο.
Η ADTHERM – Αναστασιάδης Δημήτριος Α.Ε. αφουγκράστηκε τις ανάγκες της αγοράς και των καταναλωτών και έχει πετύχει να αποτελεί μια από τις πρωτοπόρες εταιρίες στην εισαγωγή αντλιών θερμότητας, που συνδυάζουν τεχνολογία αιχμής, κορυφαία ποιότητα κατασκευής και αξιοπιστία, ενώ παράλληλα είναι προσιτές για κάθε πορτοφόλι.
Η ADTHERM εισάγει και εγκαθιστά αντλίες θερμότητας από το 2007, έχοντας να παρουσιάσει δείγμα εκατοντάδων εφαρμογών, ακόμη και στις ψυχρότερες κλιματικά περιοχές της Ελλάδας, όπως τα Γρεβενά, το Άργος Ορεστικό, η Δράμα, το Διδυμότειχο κ.α.