Παρακάτω θα βρείτε πληροφορίες για το καύσιμο Pellet που περιλαμβάνουν: Την περιγραφή και τις χρήσεις του

Τι είναι τα Pellets και που χρησιμοποιούνται?

pellets

Τα pellets (σύμπηκτα ξύλου) είναι ανανεώσιμα στερεά βιοκαύσιμα υψηλής ποιότητας. Γίνονται από παρθένα ξυλεία με μηχανική κατεργασία χωρίς τη χρήση χημικών ή συγκολλητικών ουσιών.
Οι διαστάσεις τους προκύπτουν από τη συμπίεσή τους σε ειδικές μηχανές μέσα σε κυλίνδρους με διαφορετικά μήκη και πάχη (1,5 – 2 εκ. μήκος και 6-8 χιλ. διάμετρος).
Τα pellets έχουν υψηλή θερμογόνο δύναμη (4.200 – 4.700kcal/kgr) χαμηλή περιεκτικότητα σε υγρασία (έως 8%) και κατά την καύση τους αφήνουν ελάχιστο υπόλειμμα στάχτης (έως 1%).
Χρησιμοποιούνται με την καύση τους σε λέβητες, σόμπες και ενεργειακά τζάκια υψηλής τεχνολογίας και ποικίλων αυτοματισμών για τη θέρμανση κατοικιών, βιομηχανιών, δημοσίων κτιρίων, κολυμβητηρίων, ξενοδοχείων, κ.λ.π..
Η χρήση τους είναι διαδεδομένη σε όλη την Ευρώπη, λόγω των συνεχών ανατιμήσεων των τιμών των καυσίμων (πετρέλαιο και φυσικό αέριο), της αυξήσεως του φαινομένου του θερμοκηπίου καθώς και της ραγδαίας τεχνολογικής προόδου των αντίστοιχων λεβήτων pellet και αυξάνεται θεαματικά. (βλέπε επόμενη ερώτηση)

Την οικονομία που προσφέρει η χρήση των πελλετ?
Την οικονομία που προσφέρει η χρήση των πελλετ?Το κόστος του πετρελαίου θέρμανσης ανακοινώθηκε ήδη ότι θα είναι τουλάχιστον 1,5€/lit, από τον ερχόμενο χειμώνα (από 10 Οκτωβρίου), εξισωμένο με αυτό του πετρελαίου κίνησης. Tο κόστος του pellet αρίστης ποιότητας είναι περίπου 0,3 €/kgr. Η αντιστοιχία της θερμογόνου δύναμής τους είναι 1 : 2 περίπου, δηλαδή 1lit πετρελαίου παράγει τόση θερμική ενέργεια όση 2 κιλά pellet. Επομένως αν για κάθε λίτρο πετρελαίου θα πληρώνουμε 1,5€, για ισοδύναμη θερμική ενέργεια από pellets χρειαζόμαστε 2 Χ 0,3 = 0,6€, δηλαδή εξασφαλίζουμε οικονομία 60%. Με τα πιο πάνω δεδομένα μπορούμε να υπολογίσουμε με ακρίβεια, αν γνωρίζουμε την ετήσια κατανάλωση πετρελαίου, το χρόνο απόσβεσης της δαπάνης για την αντικατάσταση του συστήματος καύσης πετρελαίου με αντίστοιχο pellet. Πάντως δεν θα ξεπερνάει σε καμία περίπτωση τα 2 έτη, ανάλογα με την κατανάλωσή σας και την επιφάνεια της κατοικίας σας.
Γιατί αυξάνεται συνεχώς η χρήση τους?

ραγδαία αύξηση της κατανάλωσης του Pellet

Οι συνεχείς ανατιμήσεις των τιμών των καυσίμων (πετρελαίου και φυσικού αερίου), η αύξηση του φαινομένου του θερμοκηπίου και η ραγδαία τεχνολογική πρόοδος των αντίστοιχων λεβήτων pellet συμβάλλουν στην όλο και αυξανόμενη διείσδυση των συσκευών pellet στην αγορά θέρμανσης. Στον παρακάτω πίνακα μπορείτε να δείτε την ραγδαία αύξηση της κατανάλωσης του Pellet από το 2000 έως το 2010.

Ποια είναι τα περιβαλοντικά οφέλη από τη χρήση του Pellet
Το Pellet σέβεται απόλυτα το Περιβάλλον Το φαινόμενο του θερμοκηπίου οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στο διοξείδιο του άνθρακα (CO2) που παράγεται από την καύση ορυκτών καυσίμων. Η βιομάζα δεν συνεισφέρει στην αύξηση της συγκέντρωσης του ρύπου αυτού στην ατμόσφαιρα γιατί, ενώ κατά την καύση της παράγεται CO2, κατά την παραγωγή της και μέσω της φωτοσύνθεσης επαναδεσμεύονται σημαντικές ποσότητες αυτού του ρύπου. Η επιβάρυνση της ατμόσφαιρας με το διοξείδιο του θείου (SO2) που παράγεται κατά την καύση των ορυκτών καυσίμων συντελεί στο φαινόμενο της "όξινης βροχής". Η περιεκτικότητα της βιομάζας σε θείο είναι πρακτικά αμελητέα.