Η φθηνή λύση για οικονομία στα καύσιμα: Καυστήρας πέλλετ σε λέβητα πετρελαίου

Η φθηνή λύση για οικονομία στα καύσιμα: Καυστήρας πέλλετ σε λέβητα πετρελαίου

Καυστήρας πέλλετ σε λέβητα πετρελαίου

Καυστήρας πέλλετ σε λέβητα πετρελαίου
Η αλματώδης άνοδος της τιμής του πετρελαίου θέρμανσης τα τελευταία χρόνια και η επιβολή ειδικού φόρου κατανάλωσης από το 2012, που το εξίσωσε με εκείνο της κίνησης, έφερε σε αδιέξοδο εκατομμύρια ελληνικά νοικοκυριά, που τρία χρόνια τώρα αναζητούν λύση για να μειώσουν τα έξοδα θέρμανσης.

Σε πολλές περιπτώσεις η δαπάνη είναι δυσβάσταχτη, με αποτέλεσμα τα σπίτια να παραμένουν «παγωμένα», ενώ χιλιάδες οικοδομές έχουν καταργήσει την κεντρική θέρμανση, λόγω αδυναμίας συνεννόησης και καταβολής των κοινοχρήστων απ’ όλους τους ενοίκους.

Άμεση απόσβεση κόστους

Μια λύση, με ιδιαίτερα χαμηλό κοστολόγιο, προσιτό στα περισσότερα νοικοκυριά ακόμη και την εποχή της κρίσης, η οποία κερδίζει όλο και περισσότερο έδαφος, λόγω της δεδομένης οικονομίας που προσφέρει, είναι η μετατροπή του υπάρχοντα λέβητα πετρελαίου, με την τοποθέτηση καυστήρα πέλλετ. Μια διαδικασία απλή, εφόσον γίνεται από εξειδικευμένο προσωπικό, που εξασφαλίζει απόσβεση του κόστους εγκατάστασης μέσα σε λίγους μόλις μήνες.

Καυστήρας πέλλετ σε λέβητα πετρελαίου

Που έχει εφαρμογή η μετατροπή
Οι περισσότεροι λέβητες πετρελαίου, αν και προορισμένοι να λειτουργούν με υγρά ή αέρια καύσιμα, μπορούν να λειτουργήσουν με καυστήρα πέλλετ, ενώ σαφώς υπάρχουν περιπτώσεις που η μετατροπή είναι αδύνατη ή δεν ενδείκνυται, κάτι για το οποίο θα πρέπει να ενημερωθείτε από εξειδικευμένους τεχνικούς – καυστηρατζήδες. Καυστήρας πέλλετ σε λεβητα πετρελαίου BUDERUS

Μια σωστή μετατροπή μπορεί να εξασφαλίσει στον καταναλωτή οικονομία που αγγίζει τα επίπεδα του 60% σε σχέση με το πετρέλαιο, παρέχοντας του ταυτόχρονα λειτουργικότητα και εργονομία, που είναι απαραίτητα στην καύση στερεού καυσίμου.
Καυστήρας πέλλετ σε λέβητα πετρελαίου
Ένα σημαντικό πλεονέκτημα μιας τέτοιας μετατροπής, που διατηρεί σε χαμηλά επίπεδα το κόστος εγκατάστασης, είναι ότι κατά την εφαρμογή δεν υπάρχει επέμβαση στο υδραυλικό δίκτυο, το οποίο εξακολουθεί να λειτουργεί όπως με το πετρέλαιο, ούτε στην καμινάδα του λέβητα.

Στον αντίποδα, μειονέκτημα της μετατροπής είναι το γεγονός ότι με την καύση του πέλλετ δεν μπορούμε να εκμεταλλευτούμε στο απόλυτο τον βαθμό απόδοσης του λέβητα, όπως αυτός διαμορφώνεται με το πετρέλαιο.

Η απόκλιση όμως σε απόδοση είναι σχετικά μικρή και πρέπει να λαμβάνεται υπόψιν κυρίως σε ότι αφορά την ικανότητα του λέβητα να ανταποκριθεί στις θερμικές ανάγκες της εγκατάστασης σε ακραίες συνθήκες (για αυτό είναι απαραίτητη μια μελέτη από μηχανολόγο), παρά στην οικονομία, η οποία είναι δεδομένη.

Κάτι αλληλένδετο με τον βαθμό απόδοσης του λέβητα, το οποίο θα πρέπει να προσέξει ο καταναλωτής, για να αποφύγει προβλήματα και να μην πέσει θύμα παραπλάνησης από επιτήδειους που θέλουν να πουλήσουν αυτό που διαθέτουν, αγνοώντας πολλές φορές τις πραγματικές ανάγκες της εγκατάστασης, είναι η ισχύς του καυστήρα πέλλετ που θα τοποθετήσουν στον λέβητα τους να είναι ανάλογη με την ισχύ του. Είναι πρακτικά αδύνατο ένας λέβητας 40.000 θερμίδων (ή 45 KW) να ικανοποιηθεί με τη χρήση ενός καυστήρα πέλλετ 25 KW για παράδειγμα.

Πως αξιολογούμε τη δυνατότητα μετατροπής και επιλέγουμε τον κατάλληλο καυστήρα

Τα κριτήρια που πρέπει να λάβουμε υπόψιν για να διαπιστώσουμε αν μπορεί να έχει εφαρμογή στον λέβητα μας η μετατροπή, αλλά και η επιλογή του κατάλληλου καυστήρα είναι αρκετά και η μεθοδολογία έμπειρων και εξειδικευμένων τεχνικών μπορεί να μας διασφαλίσει το επιθυμητό αποτέλεσμα.

Θα πρέπει καταρχήν να διευκρινιστεί ότι μετατροπές επιδέχονται τόσο οι χαλύβδινοι, όσο και οι μαντεμένιοι λέβητες πετρελαίου. Ανάλογα με την ισχύ τους και τον τύπο του καυστήρα, είναι πιθανό να απαιτείται μια μετατροπή στην πόρτα του θαλάμου του λέβητα, ώστε να τοποθετηθεί ο καυστήρας πέλλετ και να στερεωθεί.
Καυστήρας πέλλετ σε λέβητα πετρελαίου

Από εκεί και πέρα, βασικό στοιχείο της εργονομίας και της λειτουργικότητας είναι η πόρτα του λέβητα να μπορεί να ανοίγει εύκολα, ώστε να διευκολύνεται ο καθαρισμός του καυστήρα και του εσωτερικού του λέβητα από τα υπολείμματα της καύσης (στάχτη). Ανάλογα με τον χώρο στο εσωτερικό του λέβητα, μπορεί να πατενταριστεί και κάποιο δοχείο αποκομιδής της στάχτης, διευκολύνοντας ακόμη περισσότερο το καθάρισμα.
Θα πρέπει ο καταναλωτής να γνωρίζει ότι όπως συμβαίνει σε ένα λέβητα στερεών καυσίμων ή έναν λέβητα πέλλετ – βιομάζας, έτσι και σε έναν πετρελαίου, ο όγκος της στάχτης και το επίπεδο επιβάρυνσης με κατάλοιπα στους εναλλάκτες θερμότητας (τούμπα ή διαδρομές), είναι σε ευθεία συνάρτηση με την ποιότητα του πέλλετ που καταναλώνει. Ένα καλής ποιότητας και πιστοποιημένο πέλλετ, πέραν της επιπλέον οικονομίας που προσφέρει λόγω της μεγαλύτερης θερμογόνου δύναμης, παράγει και λιγότερη στάχτη, ενώ διατηρεί πιο καθαρό το εσωτερικό του λέβητα, επιμηκύνοντας την περίοδο απρόσκοπτης χρήσης, αλλά και το διάστημα μεταξύ των service.
Καυστήρας πέλλετ σε λέβητα πετρελαίου
Και μιας και η αναφορά για τα service, στην περίπτωση της μετατροπής ενός λέβητα πετρελαίου με καυστήρα πέλλετ, το ετήσιο service που ενδείκνυται, αλλά σε αρκετές περιπτώσεις δεν γίνεται για λόγους κόστους, αποτελεί πλέον αναγκαιότητα, ώστε να καθαρίζεται επαρκώς ο λέβητας, εξασφαλίζοντας μας εύρυθμη λειτουργία και μακροζωία.
Καυστήρας πέλλετ σε λέβητα πετρελαίου

Κάθε πότε καθαρίζουμε τον καυστήρα – λέβητα
Σημαντική επισήμανση, σχετική με τα παραπάνω, είναι ότι ο καταναλωτής που θα επιλέξει να μετατρέψει τον λέβητα πετρελαίου του με την τοποθέτηση ενός καυστήρα πέλλετ, θα πρέπει να είναι προετοιμασμένος να προσαρμοστεί σε κάποιες απαιτούμενες διαδικασίες, για να απολαμβάνει την απρόσκοπτη λειτουργία του και την οικονομία που εξασφαλίζει. Έτσι, θα πρέπει να γνωρίζει ότι ανάλογα με τις ημερήσιες καταναλώσεις σε κιλά πέλλετ και κυρίως με την ποιότητα του υλικού, οφείλει να καθαρίσει τον καυστήρα και το εσωτερικό του λέβητα από την στάχτη. Η διαδικασία καθαρισμού (αποκομιδής της στάχτης) θα πρέπει να γίνεται τακτικά, σε κάποιες περιπτώσεις ακόμη και μια φορά τη μέρα. Φυσικά έχουν παρατηρηθεί φαινόμενα που ο χρήστης καθαρίζει έπειτα από 3 ή 5 ή και περισσότερες μέρες αδιάκοπης λειτουργίας, όμως αυτά δεν αποτελούν κανόνα. Αυτό που θα πρέπει να γνωρίζει ο καταναλωτής είναι ότι θα πρέπει να μεριμνά για τον τακτικό καθαρισμό της εγκατάστασης.

Καυστήρας πέλλετ σε λέβητα πετρελαίου

Ένα συχνό ερώτημα – αμφιβολία των καταναλωτών που σκέφτονται να προχωρήσουν στη μετατροπή με καυστήρα πέλλετ σε λέβητα πετρελαίου, αφορά την ανάγκη ή όχι καθαρισμού των τούμπα του λέβητα, διαδικασία που απαιτεί βούρτες και λοιπά εξαρτήματα, καθώς και σε αρκετές περιπτώσεις άνοιγμα τμημάτων του λέβητα. Η πράξη έχει δείξει ότι εφόσον η ρύθμιση του καυστήρα έχει γίνει σωστά, με βάση τις θερμικές ανάγκες του λέβητα και με την προϋπόθεση ότι το πέλλετ που χρησιμοποιείται είναι πιστοποιημένο, δεν χρειάζεται καμιά παρέμβαση του καταναλωτή για καθαρισμό στα εσωτερικά μέρη του λέβητα, παρά μόνο στο ετήσιο σέρβις, το οποίο θα πρέπει να γίνεται στο τέλος ή με την έναρξη της χειμερινής περιόδου.

ADTHERM – Αναστασιάδης Δημήτριος Α.Ε.

Ένας leader στην αγορά καυστήρων πέλλετ με διαπιστευτήρια την τεχνογνωσία, την υψηλή ποιότητα κατασκευής, την άμεση υποστήριξη και την εμπειρία εκατοντάδων επιτυχημένων εφαρμογών

Η ADTHERM, με έδρα την Κατερίνη και με μακρόχρονη πορεία στον τομέα της θέρμανσης και του κλιματισμού (από το 1981), αξιοποιώντας την τεχνογνωσία και την κορυφαία ποιότητα του ιταλικού εργοστασίου από το οποίο εισάγει τους καυστήρες πέλλετ ADGREEN για την ελληνική αγορά, έχει εξελιχθεί σε μια από τις πλέον εξειδικευμένες εταιρίες στον τομέα των μετατροπών σε υπάρχοντες λέβητες πετρελαίου, αλλά και σε φούρνους αρτοποιείων.

Απαριθμώντας εκατοντάδες εφαρμογές σε σύμπραξη με το δίκτυο συνεργατών της σε όλη την Ελλάδα, διαθέτει τεχνογνωσία και εμπειρία να υποδείξει την κατάλληλη λύση στον καταναλωτή που θέλει να εγκαταστήσει καυστήρα πέλλετ, εξασφαλίζοντας του οικονομία, εργονομία, λειτουργικότητα και φυσικά ασφάλεια.

Οι επιτυχημένες εφαρμογές σε όλους σχεδόν τους τύπους λέβητα, ελληνικών ή εισαγωγής, αποτελούν εγγύηση για την ADTHERM και τους συνεργάτες της, που έχουν εξελίξει τον αυτόματο ιταλικό καυστήρα πέλλετ ADGREEN σε ένα από τα best seller προϊόντα της ελληνικής αγοράς, με εξαιρετική αναλογία ποιότητας – τιμής.

Σημεία υπεροχής του καυστήρα ADGREEN

Καυστήρας πέλλετ σε λέβητα πετρελαίου

* Υψηλής ποιότητας και αντοχής υλικά κατασκευής

* Εξελιγμένα ηλεκτρονικά συστήματα λειτουργίας και ρύθμισης, με δυνατότητα ελέγχου του καυστήρα μέσω smartphone, tablet και ηλεκτρονικού υπολογιστή. Χάρη στο Program Essential (μεταφρασμένο στα Ελληνικά) ο χρήστης μπορεί να παρακολουθεί από όπου βρίσκεται τη λειτουργία του καυστήρα, να ελέγχει για σφάλματα και να τα επιλύει, να ρυθμίζει παραμέτρους και να λαμβάνει δεδομένα της καύσης (π.χ. ώρες λειτουργίας, ισχύς κτλ.).

* Πρότυπο σύστημα μηχανικού αυτοκαθαρισμού (διατίθεται στα μοντέλο SP, OVEN και DUBBLE)καυστηρας αυτοκαθαριζόμενος

* Όλα τα ηλεκτρικά μέρη του καυστήρα (πλακέτα, ανεμιστήρας, μοτέρ κοχλία, βεντιλατέρ κ.α.) λειτουργούν με χαμηλή τάση (24 V), προσφέροντας οικονομία στην κατανάλωση ρεύματος.

* Εξωτερικό βεντιλατέρ στο πάνω μέρος του στελέχους του κοχλία μεταφοράς καυσίμου, για παροχή δευτερεύοντα αέρα κατά την καύση, που παράλληλα αποτρέπει να γυρίσουν καυσαέρια και φλόγα προς τα πίσω, ενώ διευκολύνει και την απαγωγή των καυσαερίων κατά το πρώτο στάδιο ανάματος του καυστήρα, όταν η καμινάδα της εγκατάστασης είναι ακόμη κρύα.

* Απόλυτα αθόρυβη λειτουργία.

kaystiras-pellet-b-eco-35-55

Η 24ωρη υποστήριξη, 365 μέρες τον χρόνο, από εξειδικευμένα συνεργεία τεχνικών και η πλήρης γκάμα ανταλλακτικών που διαθέτει μόνιμα ως παρακαταθήκη η ADTHERM, την έχουν καθιερώσει ως μια από τις κορυφαίες και πρωτοπόρους εταιρίες στην ελληνική αγορά στο πέλλετ και τη βιομάζα.